Ekonomiczna dostępność żywności w gospodarstwach domowych krajów Unii Europejskiej
Julia Krysztofiak
Karolina Pawlak
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
DOI: 10.26366/PTE.ZG.2017.110
Download (pdf)
Cytowanie: Krysztofiak, J. i Pawlak, K. (2017). Ekonomiczna dostępność żywności w gospodarstwach domowych krajów Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego w Zielonej Górze, 4(7), 192-208.
KODY JEL: O15, D12, Q11Celem artykułu jest przedstawienie skali problemu ekonomicznego dostępu do żywności w państwach Unii Europejskiej (UE), m.in. przez zbadanie wielkości dochodów rozporządzalnych mieszkańców, udziału wydatków gospodarstw domowych na żywność oraz poziomu cen produktów żywnościowych. Choć powszechna jest opinia, że problem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w wymiarze ekonomicznym w wysoko rozwiniętych krajach UE nie ma istotnego znaczenia, przeprowadzone badania dowiodły, że w 2015 roku niemal co dziesiąty mieszkaniec UE żył w poważnym niedostatku materialnym i z powodów finansowych nie mógł sobie pozwolić na spożywanie mięsa, ryb lub ich roślinnego ekwiwalentu co drugi dzień.
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywnościowe, dostępność ekonomiczna żywnościEconomic access to food in European Union households
The aim of this article is to present the scale of problems concerning economic access to food problem in European Union countries, above all, by determining the disposable income of European Union (EU) households, the share of households’ food expenditure and the price level of food products. Despite the opinion that the economic aspect of the food security problem is not significant in highly-developed EU countries, in 2015 almost every tenth inhabitant of the EU lived in material deprivation, and for financial reasons was not able to afford a meal with meat, chicken, fish (or a vegetarian equivalent) every second day.
Key words: food security, economic access to foodPanel redakcyjny
Umożliwia przesyłanie artykułów naukowych
oraz ich recenzowanie i redagowanie.